Friday, 28 August 2009

Poco-poco (sorry kalau salah eja)..


Ada satu email yang elok untuk dikongsikan.. terpulang untuk mempercayainya atau tidak sebab aku pun tak tau betul ke tidak..cuma sekadar untuk berkongsi.. tapi seeloknya ditinggalkan perkara-perkara yang mendatangkan syak wasangka terutama yang melibatkan agama.. jom kita baca pastu fikir (bukan pergi joget ek)...


"Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tentang tarian pocoh2 yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2 kerajaan ketika manghadiri kursus. Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg beragama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib. Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan." Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman? Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua. Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini. WALLAHUALAM...."


P/s: Aku pun tak tau poco-poco tu mcm mana tarian dia..yang aku nampak mak datin je suka tarian ni..tapi apa pun yang kita buat, semua bermula dengan niat..tak semestinya kita solat depan tiang tandanya kita menyembah tiang tu..Kalau nak poco-poco pun biarlah berpada-pada..Jangan sampai tak sedar diri pulak..tapi kalau sekadar ringtone poco-poco rasanya tak salah kot (heheh..ade orang terasa ke?..)

No comments: