Wednesday, 19 August 2009

pokemon ko...Saya ada menerima email dari seorang sahabat..sesuai untuk dikongsikan (walaupun cerita dia dah tak tayang lagi kat TV)..
Ada satu perkara yang saya ingin kongsi bersama. tak pasti samada maklumat ni dah sampai ke pegetahuan semua.
Semasa menghadiri kelas Dr Bahjat di salah sebuah masjid di Mafraq, saya diberikan satu kertas yang menjelaskan tentang bahaya POKEMON. Antara kandungan kertas itu ialah beberapa makna binatang-binatang yang ada dalam cerita kartun tersebut. Perkataan-perkataan itu adalah dalam bahasa siryani (lughah siryaniiyah).
contohnya:
POKEMON - saya yahudi
CHARMANDER - ALLAH itu lemah...
PIKACHU - jadilah seorang yahudi..
Terdapat beberapa lagi nama binatang dalam cerita pokemon yang membawa makna yang kufur dan jahat. Bagi saya, kalau sekadar cerita kartun pokemon ini dicipta oleh yahudi, itu boleh diterima. sebab tak semestinya kita menolak semua yang dicipta oleh orang kafir. tapi kali ini terbukti bahawa yahudi ada niat yang amat buruk tersembunyi di sebalik nama pokemon. Maka saya menyeru semua ikhwah supaya menyebarkan maklumat ini dan bermula dengan diri sendiri dengan memulaukan kartun ini.
p/s: Aku pernah gak mengikuti cerita ni..setau aku kartun ni dari jepun..tapi tak tau la pulak mcm tu sekali makna dia..Umat Islam diwajibkan untuk menghindari perkara-perkara yang syubhah. So kalau korang dah tau apa maksud dia, cari la 'pets' lain..banyak lagi 'pets' yang comel dan tidak menghina ISLAM..antaranya Lan Pet-pet (..err..tu kategori 'pets' gak..siap pandai mengucap lagi)

No comments: