Friday, 28 August 2009

hilangkan dahaga atau hilangkan nyawa?


Pernah dengar coca-cola?..rasanya orang asli pun tau apa itu coca cola..tapi rasanya tak semua tahu tentang kebaikan coca cola. Kebaikan pada benda lain, tapi kemudaratan pada manusia..cuba baca fakta kat bawah ni..aku pun tak tau la benda ni betul ke tidak..tapi fakta ni dah tersebar lama..cuma kita je yang buat sambil lewa..maklumla..sedap...


1. Dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda Polis/Lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan


2. Cuba kajian ini : Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari.


3. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian ‘flush’. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan ‘citric asid’ yang berada dalam Coke.


4. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chr ome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!


5. Untuk menghilangkan kesan ‘corrosion’ atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.


6. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.


7. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang.


8. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit? Celup tuala dengan Coke dan lap. Pasti bersih.


9. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalamasa 4 hari.


10. Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.


11. Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki, [bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] ianya pasti dilengkapi dengan tanda amaran “Bahan Kimia Bahaya” atau”Bahan Penghakis : bahaya”. Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis.


12. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun.


13. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh untuk satu tin Coke.


14. Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk meghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. So, terhasillah perkataan Coca Cola tu.


15. Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-48 jam.


16. Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut!


17. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka.


18. Syarikat Coke dimiliki oleh pelabur berbangsa Yahudi 100%.


P/s: Kepada penggemar Coca Cola,kalau tak sayang usus korang pun, sayangi la Islam..dah terang-terang kita tau dimiliki oleh bangsa yang memerangi Islam dari zaman nabi sampai bila-bila, untuk apa kita nak sokong..Banyak lagi minuman bergas yang tak sumbang kepada Yahudi..contohnya macam Radix Cola (hehe..promo la pulak..)

No comments: