Monday, 23 November 2009

2012...
Baru-baru ni aku ada menonton filem 2012 di pawagam..Ramai yang cakap filem tu best,menarik dan macam-macam lagi la pujian..(kalau filem melayu,hampeh la nak dapat pujian macam tu)...tapi memang aku akui, filem tersebut memang menarik dan membuatkan mulut aku ternganga dari mula cerita tu sampai la tamat..takjub dengan teknologi, jalan cerita dan pelbagai lagi unsur-unsur yang kita takkan jumpa dalam filem Melayu..tapi betul ke gambaran mereka tu tentang 2012?...berikut aku sertakan beberapa pendapat berkenaan kejadian 2012 tu..tolong jangan percaya sehingga ada bukti yang tertulis dalam al-Quran dan hadis Nabi S.A.W..
1) Ilmu astronomi menyatakan bahawa kelajuan Marikh dalam lintasan orbitnya telah berkurangan terhadap orbit Timur dalam beberapa minggu terakhir ini hingga ke peringkat yang meragukan gerakannya antara timur dan barat. Pada hari Rabu (30 Julai 2004), dihitungkan bahwa pergerakan planet akan berhenti bergerak dari arah timur. Kemudian, pada bulan Ogos dan September 2004, planet Mars telah berubah putaran orbitnya ke arah yang berlawanan (iaitu semula dari timur ke barat, menjadi dari barat ke timur) dimana hal ini membuktikan bahawa matahari telah terbit dari bahagian barat Marikh pada ketika itu.
Fenomena yang aneh ini (pergerakan ke arah yang berlawanan) disebut “Retrogade Motion”. Para pakar astronomi menyatakan bahawa semua planet di alam semesta ini akan mengalami hal yang sama, setidaknya sebanyak satu kali, dan Bumi kita pun termasuk didalamnya. Planet Bumi akan bergerak ke arah yang berlawanan dan matahari pun akan terbit dari barat satu hari nanti.


Gambar (di atas) merujuk kepada pergerakan Marikh yang telah songsang.Benarkah? Dunia akan musnah bila dunia memasuki putaran melepasi photon belt berdasarkan perkiraan kalendar mayan?Adakah kiamat dikira berlaku apabila bumi mengalami retrograde motion?
(dipetik dari blog http://malay2012.blogspot.com/)


2) NEW YORK - Dunia akan kiamat tiga tahun lagi?Sebuah akhbar di sini semalam melaporkan berdasarkan kalendar kaum Maya di Amerika Tengah, kod tersembunyi kitab Injil Perjanjian Lama dan teori pergerakan planet, dunia akan berakhir pada 21 Disember 2012.Tamadun Maya kuno yang pernah wujud kira-kira 200 Tahun Sebelum Masihi memiliki ilmu astronomi yang maju dan mereka berjaya mengesan pergerakan matahari dan planet sejak beberapa ribu tahun lalu.Menurut kalendar Maya yang berakhir setiap 5,126 tahun, malapetaka besar akan menghancurkan dunia pada 2012 di mana satu zaman baru akan muncul selepas itu.Pada 21 Disember 2012, Bumi akan berada sebaris dengan pusat Galaksi Bima Sakti buat kali pertama sejak 25,800 tahun menyebabkan polar magnet Bumi berganjak sekali gus mencetuskan gempa bumi, banjir dan letupan gunung berapi.Seorang rakyat Belgium, Patrick Geryl, 53, mempercayai kalendar Maya itu dan dia bersama-sama 20 yang lain merancang membeli tanah di Afrika sebagai persediaan memulakan tamadun manusia baru selepas kemusnahan Bumi."Perkara terbaik seseorang individu itu boleh lakukan berhubung ramalan itu adalah berhenti kerja dan melakukan persediaan," katanya.Selain kalendar Maya, sesetengah pakar astrologi meramalkan pada tarikh itu, planet ke-10 dan terbesar dalam sistem solar, Planet X atau Nibiru, akan berada pada kedudukan terdekat dengan Bumi dan tarikan gravitinya mencetuskan bencana alam besar-besaran di bumi.Selain dua ramalan tersebut, teori kiamat 2012 diperkuatkan lagi dengan penemuan kod rahsia dalam Kitab Injil Perjanjian Lama pada tahun 1994 oleh sekumpulan penyelidik.Menurut mereka, Bumi akan dihentam asteroid sehingga menyebabkan kemusnahan besar-besaran.
(dipetik dari: http://kkcafe.net)


Aku rasa ada banyak lagi pendapat tentang 2012 ni..tapi yang pastinya, kiamat akan tetap datang..dan hanya Allah yang Maha Mengetahui...


Sabda Nabi SAW: “Hari terbaik yang memancarkan sinar mataharinya ialah hari Jumaat. Padanya diciptakan Adam AS, padanya dimasukkan dia ke dalam syurga dan padanya dikeluarkan dia darinya. Dan tidak akan berlaku hari Kiamat kecuali pada hari Jumaat.” (Sahih Muslim: 854 )


Surah Luqman ayat 34:
Sesungguhnya hanya pada sisi Allah sajalah pengetahuan tentang hari kiamat. Dan Dia lah jua yang menurunkan hujan, dan yang mengetahui dengan sebenar-benarnya tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung). Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuanNya


p/s: walau 2012 ke, 2066 ke, bertaubatlah selagi pintu taubat masih terbuka..esok bila matahari dah terbit sebelah barat, dah tertutup pintu taubat, baru nak bertaubat, dah tak guna pun..sama-sama lah kita memperbaiki keburukan diri ke arah kebaikan..walau tidak sesempurna Nabi S.A.W..kerana Allah yang Maha Mengetahui...

No comments: