Friday, 4 September 2009

yeo's yang poyos...
Kepada penggemar soya keluaran Yeo's (rasanya terkenal gak jenama ni)..sila baca email yang saya terima..Moga dijadikan panduan...
Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia . Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini. Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........(lihat gambar di atas)
Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!
Sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari :
" Tinggalkan apa yang mencurigakan kamu kepada apa yang tidak mencurigakan kamu."


p/s: macam-macam dunia sekarang ni..dari mata kasar, nampak soya tu macam dah halal..tapi ada hitam disebalik putihnya soya..

No comments: